Prah šola vožnje

Novosti

www.rezervniavtodeli24.si

Hitreje do vozniškega izpita A1

Datum objave: 31. 05. 2022

1. junija 2022 začne veljati sprememba zakona o voznikih, ki poenostavlja postopek za pridobitev izpita za vožnjo z motorjem do 125 kubičnih centimetrov (kategorija A1). Osebe, ki že imajo vozniški izpit B kategorije in niso več mladi vozniki, bodo lahko hitreje pridobile še vozniški izpit A1 kategorije.

Možnosti za pridobitev vozniškega izpita A1 kategorije bosta dve, in sicer:
  1. Prva, lažja in manj zahtevna možnost določa, da lahko vsak, ki že ima izpit za avto in ni mladi voznik, opravi najmanj šest ur vožnje in nato pridobi posebno kodo - A1 z B s kodo 125. Le-to mu bodo vpisali na upravni enoti in bo označevala vozniško dovoljenje za kategorijo A1. Dovoljenje bo veljalo le za vožnjo po Sloveniji.
  2. Druga možnost, ki za predpogoj prav tako zahteva vozniško dovoljenje in pogoj, da oseba ni več mladi voznik, pa ima nekaj več stopenj. Kandidat bo moral opraviti zdravniški pregled, se udeležiti teoretičnega izpita (pri čemer pa tečaj CPP v šoli vožnje ni obvezen), nato odpeljati najmanj sedem ur vožnje, na koncu pa bo sledil še praktični izpit. Tako pridobljeno vozniško dovoljenje bo veljalo tudi za vožnjo v tujini in ne le pri nas (kar je razlika v primerjavi s prvo možnostjo).

Posebej izpostavljamo minimalno določeno število ur vožnje, ki jih bo moral kandidat opraviti za pridobitev vozniškega izpita A1 kategorije. Skladno z zakonom gre za minimalno potrebne ure vožnje, kar pa ne pomeni, da bodo te ure vsem kandidatom tudi zadoščale. Učitelj vožnje je še vedno tisti, ki bo ocenil, ali je kandidat po minimalno opravljenih urah vožnje dejansko dovolj usposobljen za samostojno vožnjo motorja v prometu ali pa so potrebne dodatne učne ure.


     

Najnovejši dogodki